रळो मिसौ उसयां बुखण /खाजा (चबेना ) पाक विधि
मिश्रित दालों के चबेना पाक विधि
उत्तराखंड का पारम्परिक आयुर्वेदिक भोजन पकाने की विधि (रेसिपी )
Recipe of Uttarakhand, Ayurvedic Traditional Recipe of
आयुर्वेदीय उत्तराखंडी पारपम्परिक भोजन व्यंजन विधि /पाक विधि/ पाक कला श्रृंखला भाग –
Recipe of Ayurvedic Traditional Food of Garhwal, Kumaon (Uttarakhand)part-
संकलन – भीष्म कुकरेती
कुछ वर्ष तक जड्डूं म सूखा या उसयां बुखण/खाजा (चबेना) को बड़ो महत्व व सज स्थानों प्रचलित संस्कृति छे। अब सूण बल उसयां व सूखा बुखण पकाणो संस्कृति नष्ट हूणी च। अब सब कुछ तैयार भोजन मिलण से भौत सा भोजन संस्कृति नष्ट हूण इ च जखम दुःख मनाणो क्वी आवश्यकता नी।
आज मिश्रित दाळुं बुखण पकाणो विधि की छ्वीं लगल –
समान (मात्रा अपर आवश्यकतानुसार ) –
लुब्या /राजमा –
सूंट /रयांस
गहथ
तोर
भट्ट
चणा
मुंगरी
कुछ थोड़ा सा ग्युं
कट्युं टमाटर
लिम्बु रस
हरी मर्च कटी
जीरा पोडर
लूण
मर्च
मसल
कुट्युं आदू , ल्यासण
जख्या /भंगुल
तेल
क्ट्यू प्याज
धनिया पत्ता
विधि –
सब दालों तैं भौत धीमी आंच म चार पांच घंटा उस्याओ।
फिर उस्ययां दाळुं तैं कढ़ाई म तेल म भंगुल का छौंका लगायिक , मसल सहित हरी मर्च कटी, जीरा पोडर, लूण, कुट्युं आदू , ल्यासण ) भूनो। बुखण त्यार
भुन्यां बुखण मथि लिम्बु रस क्ट्यूं प्याज डालो । धनिया पत्ता छिड़को अर बुखाओ।
अलग अलग दाळन बि बुखण बणदन।
–
Copyright @ Bhishma Kukreti, Mumbai 2022